Besøkstall

625 denne måneden

81 313 226 i år

Annonse

Annonse

Annonse

"Skattekart": Orkanger-visjon anno 1957

011_Orkanger_oversikt_24.06.1960_1.jpg

Bildet viser Orkanger i 1960. Da forelå en spenstig reguleringsplan fra 1957. Den viste hvordan Orkanger skulle bli. Slik ble det ikke. Men kartet fra 1957 ser du ved å klikke "les mer".

kart57.jpg

Kartet er kanskje litt vanskelig å tyde. Men du finner lett Idrettsparken med hovedbanen og den nåværende slitebanen.

To innslag preger visjonen fra 1957:

* Eneboliger og tomannsboliger med store tomter.

* Rundkjøringer.

Det siste er ganske oppsiktsvekkende. Det tok flere tiår før vi fikk vår første rundkjøring. Men etter hvert tok fenomenet helt av - riktignok lenger sør enn på kartet.

Planleggerne i 1957 tegnet inn den nordligste rundkjøringa der datidens sentrumskjerne lå: Ved Norpark (helt i øverste bildekant).

Den neste så man for seg ved dagens ungdomsskole, der det er en undergang under E39.

Ellers så man for seg en ekte allé i Hovs allé ved kapellet.

På Sæther-eiendommen er det tegnet inn tolv hus. 54 år senere er den fortsatt ubebygd, og en ting er sikkert: Her blir det ikke eneboliger. For i dag skal det bygges tett.

Nå har vi mangel på areal. I 1957 hadde problemet lenge vært mangel på gode boliger. Det hersket bolignød på Orkanger lenge etter krigen.

Planleggerne bommet også på Bårdshaug. Der rådhuset ligger i dag tegnet de inn et boligfelt med hus som dannet en sirkel - rundt ei rundkjøring.

Orkanger er stedet for de mange planer. I sin tid var det også foreslått å bygge ut forretningsområdet i bredden ved dagens torg. Men området ved Rosenvikveien fikk villaer i stedet for en tverrgate med butikker.

"Sentrum" ble strukket mer og mer i lengden. Orkanger sliter i dag med alvorlige strekkskader og strekkmerker.

 

Publisert 17.01.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Richter 18.01.2011 15:59
Richter oppå Hove fikk laga en modell av denne reguleringsplanen. Den befant seg på kontoret hos arkitekt E. Karlsen i mange år, er der muligensa fremdeles, eller muligens har B. Rønning overtatt den, den var litt preget av tidens tann, men ikke verre enn at den kan repareres, og var moro å se på, orkanger kunne ha sett helt annerledes ut i dag, dersom reguleringsplaner hadde blitt fulgt, men uskikken med å sette til side vedtak på orkanger går altså lenger tilbake enn storkommunen... ErikP

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse