Besøkstall

47 627 denne måneden

12 133 155 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Knyken-skandalen: Hva sa Asphjell til Lysholm & co?

DSC_0044.jpg

Orkdal kommune sitter som gissel i Nye Knyken. Skandalen rammer både OIF og andre lag. Den involverer første visepresident i Norges Idrettsforbund, og den reiser mange spørsmål. Her er kanskje det viktigste:
Når ga Jorodd Asphjell/Thor Arne Johnsen kommunen og banken beskjed om overskridelsene?

De Det er mange måneder siden Orkdal IL ble klar over at det måtte fjernes ekstremt mye mer masse i hoppanlegget enn OIL hadde forutsatt. Den gangen fikk offentligheten vite om det i form av en søknad til kommunen: Laget ba om knapt en million kroner ekstra for å bli kvitt stein.

Asphjell & co presenterte et alvorlig problem som en gevinst. All den sprengte steinen var en kjærkommen anledning til å utvide veien opp til Knyken.

                          Kommunen sjakk matt

Orkdal kommune betalte. Etterpå lånte Orkdal sparebank ut 12 millioner kroner i påvente av spillemidler. Og deretter vedtok Orkdal kommune å garantere for dette lånet.
Kommunen står i dag sjakk matt mens Knyken-kassa er tom og Jorodd Asphjell fortsatt mangler 18 millioner til første del av prosjektet.

18 millioner er en manko hinsides en hver fatteevne for et privat idrettsanlegg i en ganske liten kommune. Idretten i bygda kan få utrolig mye for 18 millioner. Sprekken alene tilsvarer prisen for klatrehall, friidrettsanlegg og mye mer.

Men beløpet er muligens ikke det mest dramatiske når støvet begynner å legge seg etter smellen i hoppbakkene i Knyken. Spørsmålet er når Jorodd Asphjell visste at krisen truet – og når han varslet Orkdal kommune og Orkdal sparebank.

                             Tre alternativer

1. Hva gjorde Asphjell og Johnsen etter at det allerede i fjor høst (!) ble klart at maskinarbeidet ville bli mye mer omfattende enn planlagt?
Skjønte de ingenting av de økonomiske følgene?

2. Orienterte de ledelsen i Orkdal kommune og Orkdal sparebank?

3. Holdt de informasjon tilbake?

Alternativ 1 tilsier at radarparet knapt kan regne. Det kan de.

Alternativ 2 innebærer at ledelsen i kommunen og banken med åpne øyne har bevilget penger og lån til et prosjekt ute av økonomisk kontroll. Det virker utrolig.

Alternativ 3 ser ut som det mest sannsynlige. Ordfører Gunnar H. Lysholm og kollegene hans kan umulig ha visst hva de bega seg ut på da de stilte garanti for 12 millioner kroner. Ledelsen i Orkdal sparebank var neppe orientert – i hvert fall ikke fullt ut. Eller?

Så sent som fredag 13.mai – etter at lån og garanti kom på plass – presterte prosjektleder Thor Arne Johnsen å si følgende i ST:

”Vi har brukt muligheten et større masseuttak ga oss til å gjøre anlegget enda bedre. Finansieringen er det ingen problemer med.”

Hvis dette var budskapet til kommunen og banken, er de ført bak lyset.

                      Fryktet redusert utbygging?

Orkdal kommune må nå ta risikoen i Knyken. Orkdal IL ber kommunen om mer lån og mer tilskudd for å få entreprenørene tilbake slik at hoppbakkene blir ferdige.

Hva skjer hvis kommunen sier nei og anlegget blir stående halvgjort?

Da kommer det ingen spillemidler, og garantisten Orkdal NyeKnyken.php.jpgkommune skylder 12 millioner kroner.

I dag tyder alt på at Knyken-arbeidet skulle ha vært stoppet i fjor høst, alle involverte skulle ha vært grundig orientert og veien videre bestemt i ro og mak. Da ville vi kanskje fått en mindre utbygging. Men Orkdal IL valgte å kjøre på for fullt.

Knyken-skandalen ender trolig med en form for gransking. Ikke fordi arkitekten bak gamblingen er stortingsrepresentant, første visepresident i Idrettsforbundet og leder i idrettskretsen. Men fordi det er fellesskapets penger Gunnar H. Lysholm, Oddbjørn Bang og de andre har satt i spill etter påtrykk fra Asphjell og Johnsen.

                                  Plikt til å undersøke

Alle som betaler skatt til Orkdal kommune har krav på å få vite hva Lysholm & co til en hver tid har visst om økonomien i Knyken da de brukte pengene våre.

Det handler ikke bare om hva en av landets fremste idrettsledere og politikere eventuelt har holdt tilbake av informasjon.

Det dreier seg også om hva kommunens politiske og administrative ledelse har plikt til å undersøke før man lar millionene rulle på vegne av innbyggerne i Orkdal.

Hans Kringstad

 

Publisert 01.06.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

ødelegger 02.06.2011 22:35
Manko 18 mill , og det bare etter første del av utbygginga. Må si at nå har dette virkelig gått for langt. Det kan så være at Oil og lederne der ødelegger for eget idrettslag og seg selv, men det som er ille er at de hemmer og ødelegger konstruktiv utvikling for konkurrerende lag og organisasjoner.

Fotballfruen 02.06.2011 12:54
Og jeg som har kallet makens teorier i vinter, for paranoia. Ment (les håpet), at de var rene konspirasjonsteorier, som mest sannsynlig ikke har hold i virkeligheten. Legger meg flat.

utfløtter 02.06.2011 02:19
Uansett om noen av de tre alternativene stemmer,er det en skandale at man har så naive maktmennesker i en kommune.Det lover heller ikke godt for framtiden til Idrettsforbundet.Takk til Hans Kringstad for at han setter ord på galskapen.

frivillig 02.06.2011 00:08
Lei av å høre at de som stiller kritiske spørsmål til Knykenopplegget syter og bærer seg. Denne historien tilsier en meget spesiell og egenrådig framferd, som ikke er brukelig de fleste andre steder i landet. Nå er tiden inne for å ta et oppgjør med de ansvarlige. Å ture frem på denne frekke måten skaper splid og ufred i bygda vår. Når vil våre politikere og banksjefer forstå denne tragiske utviklingen, som rammer idrettslag negativt i kommunen vår.

frivillig 03.06.2011 07:58
Det var da voldsomt hvor du snur det på hodet! Orklamartnan ble LAGT NED. Mye mulig pga det rotet du viser til - men da er eksemplet stikk motsatt av det du tror! Asphjell og co burde også legge ned - straks og av hensyn til oss! Istedet for å løpe til politikerne for å få dem til å rake kastanjene ut av ilden. For du innser selv at sammenligningen halter, det ville vært sammenlignbart om Orklamartnan hadde bedt om penger til å FORTSETTE! For øvrig står det ikke til troende i avisa i dag, Asphjell er nok ikke overrasket over dette, tvert i mot, dette visste de, FØR de gikk til kommunen og ba om kommunal garanti - og løy om økonomien! Svindel kort og godt, og grov misbruk av tillit. ep

krank 02.06.2011 09:16
Det er viktig å få dette frem i lyset og at ikke at alt skal forgå bak lukkede dører. Dette er stormannsgalskap. Det har vel også vært eksempler på dette lengre ned i dalen. Tenker på Orkalmartnan og styring der. Dette ble hysjet ned og feiet under teppet.

Tåpelig sammenlikning 02.06.2011 23:38
D e væl 20 år sida Orklamartnan vart lagt ned, og d va væl itj Orkdal kommune som mått inn med beløp tilsvarende 30-40 lærer/sjukepleierstillinga i betaling og lån uten sikkerhet? Gikk eventulet bare utover arrangøran om det va nå rot med styringa! Sjelden har væl ordtaket FATTIG TRØST passa ber!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse