Besøkstall

148 597 denne måneden

148 597 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kanadagjessene skiter full badestranda i Gammelosen

Foto__Oddlaug_R__mmesmo.jpg

Kanadagjessene som holder til i Gammelosen er i ferd med å ødelegge badestranda i sørenden med dritt. Det som var et eksotisk innslag i området har nå blitt et betydelig problem (Foto: Oddlaug Rømmesmo).
NB: Orkdalstorget rensket opp på stranda fredag - med pressedekning og varaordfører Oddbjørn Bang: Se ST.

En flokk på minst 16 kanadagjess har hatt tilhold i Gammelosen den siste uka. Fuglene er flotte å se på, men de produserer en kolossal mengde avføring.

Flere har de siste dagene lagt ut advarsler på Facebook mot å mate kanadagjessene. Mange rapporterer om ufyselige forhold på den store sandstranda og plena i sørenden.

Tilgrising er et kjent problem når kanadagjess slår seg ned i friluftsområder. Noen få eksempler fra nettet:

  • Kongsberg kommune skjøt 23 kanadagjess i byparken i fjor. Kommunelegen støttet skadefelling fordi all møkka var blitt et hygienisk problem. Dette var tredje gang Kongsberg kommune skjøt kanadagjess. I fjor fikk saken oppmerksomhet fordi dyrevernorganisasjonen NOAH politianmeldte nedskytinga.

  • Oslo har en egen handlingsplan for gjess, særlig på grunn av tilgrising av badestrender og parker. Planen beskriver detaljert hvordan bestanden av kanadagås og to andre arter skal reguleres ved punktering av egg, skremming og kontrollert nedskyting. Ordinær jakt i bystrøk er selvsagt umulig.

  • Men: For Telemark ble det i fjor vedtatt en egen forskrift for å utvida jakttida på kanadagås (start allerede 26.juli). Begrunnelsen var blant annet tilgrising av offentlige friluftsområder.

Kanadagåsa er en innført art som myndighetene ønsker å begrense.

Gåsa feller vingefjærene og er ikke flygedyktig i en periode etter rugetida. Da slår fuglene seg ned nær vatn for å kunne svømme hvis noe truer dem. Samtidig blir de tiltrukket av gras å beite på.

Ei gås (riktignok grågås) produserer 700 gram - altså nesten ett kilo -  møkk i døgnet. Hvis vår flokk ligger på samme nivå blir det mer enn ti kilo avføring per døgn i Gammelosen.

Flere rapporterer at badestranda i sør nå er så udelikat at de ikke vil bruke den.

Bildet under er tatt av flokken i helga da den holdt til på Måsøya.

Men brunsneglene er i hvert fall borte...

DSC_0002.JPG

 

Publisert 10.07.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse