Besøkstall

167 479 denne måneden

167 479 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Bårdshaug Vest: Her hviler 36 000 tonn søppel

bhvest5_1.jpgDette er fra Bårdshaug Vest. Her planlegges et gigantisk kjøpesenterområde. Bakken skjuler nyere lokal historie i form av ca. 36 000 tonn av søppelet vårt. Avfallsdeponiet var i drift mellom 1967 og 1982. Det dekket hele 29 dekar. Nå plukker kommunen fram gamle miljøundersøkelser

Det skjer i forbindelse med den storstilte utbygginga som trolig kommer i området.

Analysene gir et tankevekkende innblikk i hvordan vi løste avfallsproblemene fram til 1982:

Søppelet fra husholdninger og bedrifter i Orkdal ble ganske enkelt dumpet og påtent i et gammelt elveløp. Ingen bunntetting eller forsøk på å kontrollere sigevann fant sted.

Den legendariske kommunearbeider Gudbrand "Gullik" Elnes regjerte lenge på fyllinga. "Gullik" og kollegene satte fyr på det som brant.

Anslagsvis 60 000 tonn søppel havnet på Bårdshaug Vest i løpet av perioden 1967 til 1982. Selskapet Miljøgeologi anslår at brenninga ga en vektreduksjon på 40 prosent. Det betyr altså at 36 000 tonn søppel ligger igjen.

Laget med søppel er stort sett 2,5 til 3 meter tykt. Det stikker opptil en meter ned i grunnvannssonen.

Kommunen dekket til fyllinga med 30-40 centimeter grus og sand etter å ha lagt ned søppelplassen.

bhvest1_1.jpgEtterpå ble deler av området brukt til bilopphogging. 150 vrak brant i påska 2000. Det antas at forurenset slokkevatn gikk i grunnen. Det er nå stort sett ryddet opp. Noen få bildekk, seter og batterier vitner om vrakplassen.

Fagfolkene i Miljøgeologi konkluderte i 2001 med at det var liten risiko for at farlige stoffer lekket ut i grunnvatnet. Miljøbelastningen rammer bare et begrenset område der deponiet lå og litt nord for dette.

Spørsmålet om grunnforholdene er aktualisert på grunn av planene om omfattende bygging i regi av Bermingrud Eiendom på og ved den gamle fyllinga.

bhvest3_1.jpg

 

 

Publisert 16.10.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse