Besøkstall

148 597 denne måneden

148 597 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Sentrumsbygg til salgs: ST-gården kan bli revet

ST1_1.jpg

Mye tyder på at en ny eier vil jevne ST-gården med jorda. Adressa-konsernet har lagt eiendommen ut for salg. Kalkyler tilsier at det er bedre å rive og bygge nytt enn å bygge om ST-bygget. Orkdal kommune har nå muligheten til å skape et kulturkvartal som sikrer et levende sentrum. Men det krever aktiv inngripen. Ledende politikere er lite interessert.

Orkanger Vel har flere ganger foreslått å utrede ST-kvartalet som tomt for kino og kulturhus i kombinasjon med forretninger og muligens overnatting.

Beliggenheten er ideell hvis den etterlengtede bykjernen skal ligge i Orkdalsveien. Et kulturhus her vil skape en akse med aktivitet fra skolene og ned til Idrettsparken/Orklahallen/Gammelosen og OTI.

Samtidig vil det sikre Orkdalsveien, og skape grunnlag for flere nisjebutikker, serveringssteder og andre møteplasser. Det kalles et moderne sentrum.

Nå kan det hende at toget går:

Eierne vil kvitte seg med gården. Det er åpenbart at en kjøper ønsker å bygge høyere, som i Hjørnet-gården. I tillegg vil den skjemmende trykkerihallen bli erstattet av næringslokaler - ganske sikkert med leiligheter over første etasje.

Orkdal kommune har nå en gylden mulighet til å skape et sentrum slik som folk etterlyser i stedsanalysen Selberg arkitektkontor har laget for Orkdal 2040. Men da må kommunen innta en aktiv rolle.

Det kan bety å kjøpe seg inn i et prosjekt, og i det minste å lage en helhetlig plan for å utvikle kvartalet opp langs Søster Signes vei og Wilmannsveien.

Orkdal har i dag et kulturhus med en sjokoladeautomat som eneste tilbud. Folk går ut på parkeringsplassen og kjører rett hjem etter kino eller konsert.

Litt av poenget med et kulturhus er at det skal skape trivsel for brukerne og ringvirkninger for næringslivet både før og etter et besøk. Kulturhus/kino stimulerer til annen aktivitet når det fungerer rett. I Orkdal er det øde utenfor kinoen. Folk drar hjem.

STs intervjuer med politiske ledere om Orkdal 2040 vitner om  liten politisk vilje til forandring. Noen synes faktisk at dagens kulturhus fungerer godt. Andre vil ha kulturhus på Sæther/Rømme.

Det siste kan sikkert være bra. Men ingen har foreløpig sagt hvordan Sæther/Rømme skal utvikles.

I stedet ønsker flere å snakke om ny E39 i kulvert (tunnel) nede i leira under Terna. Den er det i så fall staten som skal betale. Et kulturhus må kommunen betale - eventuelt i et fruktbart samarbeid med næringsinteresser.

Det som er sikkert, er at snart ser ikke ST-gården like stygg ut ut som på bildet under:

ST2_1.jpg

Hans Kringstad

 

 

Publisert 09.12.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse