Hopp til innholdet

10 måter å gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt på

  • av
10 måter å gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt på

Har du noen gang stoppet opp for å grunne på den sanne kraften i din ydmyke bolig? Det er ikke bare et sted du søker ly for stormen – det er en avgjørende del av kampen mot klimaendringer. Ja, det stemmer: hjemmet ditt har potensialet til å bli en superhelt, som sparer planeten for ett energieffektivt trinn om gangen. Ved å gjøre noen få enkle endringer kan du låse opp de skjulte superkreftene i boarealet ditt og forvandle det til en miljøvennlig festning for bærekraft.

I dette blogginnlegget vil vi avdekke ti utrolige måter å gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt på, og gi deg mulighet til å bli med i økokrigerligaen og sette et grønnere fotavtrykk på vår felles jord.

Ta vare på ovnen din

En høyeffektiv ovn er det mest energieffektive alternativet, men selv eldre modeller kan gjøres mer effektive med litt vedlikehold. Det første trinnet for å gjøre ovnen din mer effektiv er å få den årlig til service av en profesjonell. Under denne servicen vil teknikeren rengjøre delene av ovnen som du ikke kan se eller nå, for å sikre at den ikke jobber hardere enn den trenger. Dette kan bidra til å redusere energiregningen og forlenge levetiden til ovnen.

Det er imidlertid også tiltak du kan ta for å vedlikeholde ovnen din og gjøre den mer effektiv i hverdagen. En av de viktigste tingene du kan gjøre er å bytte ut ovnsfiltrene hver tredje måned (eller oftere hvis du har kjæledyr eller har gjort oppussing). Dette sikrer at luft lett kan bevege seg inn i enheten, noe som igjen kan bidra til å redusere arbeidsbelastningen på ovnen din og holde den i gang jevnt.

Ikke bare vil pleie av ovnen gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt, men det kan også hjelpe deg med å spare penger på energiregningene dine. Ved å redusere arbeidsbelastningen på ovnen din, kan du kanskje redusere energiforbruket og holde hjemmet ditt komfortabelt uten å måtte justere termostaten hele tiden.

Pakk inn varmtvannsberederen

Pakk inn varmtvannsberederen

Innpakning av vannvarmer innebærer å dekke varmtvannstanken med et isolerende teppe. Dette teppet er vanligvis laget av glassfiber eller skum og er designet for å forhindre at varmen slipper ut av tanken. Ved å forhindre varmetap trenger ikke varmtvannsberederen å jobbe like hardt for å holde vannet varmt, noe som til syvende og sist sparer energi og penger.

Det er mange fordeler med å pakke inn varmtvannsberederen. Først og fremst kan det gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt. I følge det amerikanske energidepartementet kan isolering av varmtvannstanken redusere varmetapet i standby med 25-45 %, noe som kan gi en besparelse på 7-16 % på vannoppvarmingsregningene. Dette betyr at innpakning av varmtvannsberederen kan betale seg tilbake på bare noen få måneder.

I tillegg til å spare penger, kan det å pakke inn varmtvannsberederen også forlenge levetiden. Når en varmtvannsbereder må jobbe hardere for å holde vannet varmt, fører det til mer slitasje på systemet. Ved å redusere arbeidsmengden kan du hjelpe varmtvannsberederen til å vare lenger og kreve færre reparasjoner.

Tette kanaler

Å tette kanalnettet ditt er en relativt enkel og rimelig løsning som kan ha en betydelig innvirkning på hjemmets energieffektivitet. Ved å tette kanalnettet ditt kan du holde hjemmets varme luft der den skal være og unngå å sløse med energi ved å varme opp rom du ikke bruker.

Når kanalen din ikke er ordentlig tettet, kan varm luft slippe ut gjennom skjøter og hull i kanalene. Dette kan resultere i høyere energiregninger og et mindre komfortabelt hjem, spesielt i vintermånedene. Ved å forsegle kanalnettet ditt kan du sikre at hjemmets varme luft forblir der den skal være, noe som gjør hjemmet ditt mer energieffektivt samtidig som du øker komforten.

En måte å forsegle kanalnettet på er ved å bruke varmeventiltape. Denne tapen er designet for å forsegle synlige skjøter i kanalnettet ditt, og forhindre at varm luft slipper ut. Det er en enkel og effektiv løsning som kan utgjøre en betydelig forskjell i hjemmets energieffektivisering.

Test vinduer og dører

Test vinduer og dører

Vinduer og dører som ikke er ordentlig forseglet kan forårsake en betydelig mengde energisvinn i hjemmet ditt. Dette betyr at du betaler mer enn du trenger på energiregningene dine, og at du også bidrar til miljøavfall. Men ikke bekymre deg – det er mange enkle grep du kan ta for å gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt.

Det første trinnet er å se etter utkast. Hold en tent røkelsespinne eller stearinlys rundt vindusrammer og dører. Hvis flammen flimrer, har du trekk. Dette betyr at kjølig luft kommer inn om vinteren, og varm luft kommer inn om sommeren. Dette er bortkastet energi og penger.

Når du har identifisert områdene der utkast er til stede, er det på tide å iverksette tiltak. Bruk fugemasse rundt rammer for å fylle hull og forhindre trekk. Installer eller bytt ut værlister for å skape en tett forsegling rundt dører og vinduer. Legg til en dørsveip i bunnen av ytterdørene for å forhindre at trekk kommer inn under.

Bruk takvifter

Å bruke takvifter kan gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt og spare penger på strømregningen. Når det gjelder kjøling av soverom, er takvifter den perfekte løsningen. De kan gi en behagelig bris som vil holde deg kjølig og komfortabel hele natten. Ved å bruke en takvifte i stedet for klimaanlegg, kan du holde energiforbruket på et minimum og spare penger på de månedlige strømregningene.

Men fordelene med takvifter stopper ikke der. I de kaldere månedene kommer de fleste takvifter med et «revers»-alternativ som lar deg presse varm luft ned i rommet. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har høyt under taket eller hvis varm luft har en tendens til å stige og forbli fanget øverst i rommet. Ved å bruke takviften i revers, kan du holde rommet varmt og koselig uten å måtte skru opp varmen.

Å bruke takvifter er også et miljøvennlig valg. Ved å redusere energiforbruket ditt kan du bidra til å redusere karbonavtrykket ditt og ha en positiv innvirkning på miljøet. I tillegg er mange moderne takvifter designet for å være energieffektive, bruker mindre strøm samtidig som de gir samme komfortnivå.

Kjør store apparater om kvelden

Store hvitevarer som vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin bruker mye energi og går ofte i lange perioder. Ved å kjøre disse apparatene i rushtiden, kan det hende du betaler høyere priser for strøm. Det er her brukstidsrater spiller inn. Priser for brukstid gjør det mulig å belaste ulike priser avhengig av tidspunktet på dagen. Ved å legge om timeplanen din til å vaske klær eller oppvask om kvelden eller i helgene, kan du dra nytte av de lavere prisene i lavtrafikken og spare penger på strømregningen.

I tillegg til å endre tidsplanen din, er det andre måter å gjøre de store apparatene dine mer energieffektive på. Når du bruker oppvaskmaskinen, bør du vurdere å bruke alternativet lufttørke i stedet for varmetørket. Dette kan bidra til å redusere energiforbruket og fortsatt få oppvasken tørr. Når du vasker klær, prøv å bruke en kortere syklus. Dette sparer ikke bare energi, men sparer også tid.

Installer en klessnor

Visste du at tørketromler kan stå for opptil seks prosent av et hjems totale energibruk? Det er en betydelig mengde energi som forbrukes bare for å tørke klærne våre. Ved å bruke en klessnor kan du drastisk redusere mengden energi du bruker på daglig basis.

Ikke bare er det mer miljøvennlig å bruke en klessnor, men det kan også spare deg for penger på strømregningen. Ved å lufttørke klærne dine eliminerer du behovet for strøm eller gass for å drive tørketrommelen. Det er en vinn-vinn-situasjon for deg og miljøet.

Montering av en klessnor er en enkel prosess og kan gjøres både innendørs og utendørs. I varme måneder kan du henge klærne ute i solen, som ikke bare tørker klærne raskt, men også gir dem en frisk, naturlig duft.

I vintermånedene kan du henge klærne dine innendørs for å lufttørke. Du kan bruke et stativ eller en uttrekkbar klessnor som kan festes til taket eller veggene. Dette sparer ikke bare energi, men tilfører også fuktighet til luften, noe som kan være fordelaktig i tørre vintermånedene.

Ved å gå over til å lufttørke klærne dine kan du redusere karbonavtrykket og gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt. Det er en liten endring som kan ha stor innvirkning på miljøet og lommeboken din.

Rengjør store apparater

Start med å koble fra apparatet og dra det vekk fra veggen. Når du har tilgang til baksiden av apparatet, bruk en støvsuger for å fjerne støv eller rusk som har samlet seg rundt ventilene. Sørg for å støvsuge spolene på baksiden av kjøleskapet ditt også. Disse spolene er ansvarlige for å fjerne varme fra apparatet, og hvis de er dekket av støv, må kjøleskapet jobbe hardere for å holde maten kald.

Når det gjelder tørketrommelen din, bør du fjerne ventilasjonsslangen og rengjøre den grundig. Over tid kan lo og annet rusk bygge seg opp inne i slangen, noe som reduserer luftstrømmen og får tørketrommelen til å jobbe hardere. Bruk en støvsuger eller en ventilasjonsbørste for å fjerne oppsamlet rusk.

Ved å ta deg tid til å rengjøre ventilene og slangene på de store apparatene dine, vil du ikke bare forbedre energieffektiviteten deres, men du vil også forlenge levetiden. Og i det lange løp kan det spare deg for mye penger.

Automatiser bruk

Ved å automatisere oppvarming, kjøling og belysning kan du redusere energiforbruket og senke regningene dine. La oss starte med smarte termostater. Disse enhetene er designet for å lære vanene dine og justere temperaturen automatisk. Dette betyr at hvis du har en tendens til å skru ned temperaturen før sengetid kl. 22.00, vil termostaten begynne å gjøre den justeringen automatisk. Over tid vil den smarte termostaten lære timeplanen og preferansene dine, og skape et mer effektivt varme- og kjølesystem som kan redusere energibruken din med opptil 15 prosent.

Men det er ikke alt. Med en smart termostat kan du også styre oppvarming og kjøling fra en app på telefonen. Dette betyr at selv om timeplanen endres uventet, kan du fortsatt ha kontroll over energiforbruket fra håndflaten. Hvis du for eksempel skal være hjemme senere enn vanlig, kan du justere temperaturen slik at du ikke kaster bort energi på å varme opp eller kjøle ned et tomt hus.

Bekjemp fantomstrømforbruket

Fantomstrømforbruk refererer til energien som elektroniske enheter og apparater bruker selv når de ikke er i bruk. Det er anslått at fantomkraft kan utgjøre opptil 10 % av strømregningen din. Heldigvis er det ikke vanskelig å bekjempe fantomstrømforbruk, og med noen få enkle grep kan du redusere energibruken og spare penger.

Det første trinnet i å bekjempe fantomstrømforbruket er å koble benkeplatene og elektroniske enheter til en strømstang. Dette lar deg enkelt slå dem av når de ikke er i bruk. Power bars er også en fin måte å organisere elektronikken og apparatene dine på, ettersom å ha dem alle på ett sted gjør det enklere å administrere dem. I tillegg kan strømskinner bidra til å beskytte enhetene dine mot strømstøt og elektrisk skade.

Det er imidlertid ikke nok å bare koble enhetene dine til en strømlinje. Du må programmere strømstangen til å slå seg av om natten eller når den ikke er i bruk. Dette vil sikre at enhetene dine ikke bruker energi når de ikke er nødvendige. Mange power bars kommer med programmerbare timere som lar deg stille inn bestemte tider for når de skal slås av og på.