Hopp til innholdet

Alt du trenger å vite om FHI flåttvaksine og forebygging av flåttbårne sykdommer

  • av
Alt du trenger å vite om FHI flåttvaksine og forebygging av flåttbårne sykdommer

Introduksjon til FHI flåttvaksine

Flått er små, men de kan forårsake store helseproblemer. I Norge har flåttbårne sykdommer som Lyme borreliose og skogflåttencefalitt (TBE) vært i fokus de siste årene. Heldigvis tilbyr Folkehelseinstituttet (FHI) vaksiner som kan beskytte mot disse sykdommene, spesielt TBE. I denne artikkelen vil vi utforske alt fra hvordan flåttvaksinen fungerer til hvor og hvordan du kan få den.

Hva er FHI flåttvaksine, og hvorfor er den viktig?

Flåttvaksinen, kjent som TBE-vaksinen, er utviklet for å beskytte mot skogflåttencefalitt, en virussykdom som overføres gjennom flåttbitt. Skogflåttencefalitt kan forårsake alvorlige hjerne- og betennelsessykdommer, som kan ha varige skader. Vaksinasjon er spesielt anbefalt for personer som bor eller oppholder seg mye i områder der TBE-viruset er vanlig.
Alt du trenger å vite om FHI flåttvaksine og forebygging av flåttbårne sykdommer

Hvordan og når bør du vaksinere deg?

FHI anbefaler at vaksinasjonen bør starte noen måneder før flåttsesongen starter, typisk tidlig på våren. Vaksinen gis som en injeksjon i armen og krever vanligvis tre doser for full beskyttelse. Etter de initielle dosene, anbefales det en oppfriskningsdose hvert tredje til femte år, avhengig av individets risikonivå.

Topp tips for forebygging av flåttbitt

Selv om vaksinasjon er et effektivt tiltak, er det også viktig å ta andre forholdsregler for å minimere risikoen for flåttbitt.

Bruk beskyttende klær og repellenter

Når du beveger deg i områder med høy flåttforekomst, kan lange bukser, sokker og langarmede skjorter tilby en fysisk barriere mot flått. Påføring av insektrepellent som inneholder DEET eller Icaridin kan også gi ekstra beskyttelse.

Gjør regelmessige flåttsjekker

Etter en tur i naturen, er det viktig å sjekke seg selv, barn og kjæledyr for flått. Se spesielt godt etter i varme og fuktige områder av kroppen, som knehaser, armhuler og i hårbunnen.

Ofte stilte spørsmål om FHI flåttvaksine

For mange dukker det opp spørsmål om flåttvaksinen og dens effektivitet og tilgjengelighet. Her besvarer vi noen vanlige spørsmål.

Hvor kan jeg få FHI flåttvaksine?

Du kan få vaksinen hos din fastlege eller på lokale vaksinasjonssentre. I noen tilfeller kan også apotek tilby vaksinasjonstjenester.

Er vaksinen trygg og effektiv?

Ja, TBE-vaksinen anses som både trygg og effektiv for å forebygge skogflåttencefalitt. Den er grundig testet før den blir gjort tilgjengelig for publikum.

Avslutning

FHI flåttvaksine er et viktig tiltak for å beskytte mot alvorlige sykdommer forårsaket av flått. Ved å kombinere vaksinasjon med smarte forebyggende tiltak, kan du nyte norsk natur med større trygghet.