Hopp til innholdet

Alt du Trenger å Vite om Flåttbitt hos Mennesker

  • av
Alt du Trenger å Vite om Flåttbitt hos Mennesker

Hva er et flåttbitt og hvordan gjenkjenner du det?

Flått er små, blodsugende parasitter som ofte finnes i skog, høyt gress og buskområder. Når flåtten biter, fester den seg til hudens overflate for å suge blod. Det er viktig å være oppmerksom på flåttbitt fordi flåtten kan overføre sykdommer som borreliose og TBE (Tick-borne encephalitis) til mennesker.Et flåttbitt er vanligvis smertefritt, og mange legger kanskje ikke merke til bittet umiddelbart. Tegn på flåttbitt inkluderer en liten rød flekk på huden, som kan utvikle seg til en større rød ring. Noen opplever kløe og ubehag rundt bittområdet.
Alt du Trenger å Vite om Flåttbitt hos Mennesker

Forebygging og beskyttelse mot flåttbitt

Velg riktig antrekk

Når du skal ut i områder hvor flått er vanlig, er det lurt å kle seg beskyttende. Langbukser, langarmede skjorter og lukkede sko hjelper til med å holde flåtten unna huden. Lys fargede klær gjør det også enklere å oppdage flåtten før den rekker å bite.

Bruk av insektmiddel

Insektmidler som inneholder DEET eller picaridin kan tilby ekstra beskyttelse mot flått. Påfør middelet på klærne og de eksponerte delene av kroppen for effektiv beskyttelse.

Hva gjør du hvis du oppdager et flåttbitt?

Først og fremst er det viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig. Bruk en pinsett og grip flåtten så nær huden som mulig, og trekk den ut med en jevn, oppadgående bevegelse. Vær forsiktig så du ikke knuser flåtten, da dette kan øke risikoen for infeksjon.

Etter bittet: Når skal du søke legehjelp?

Etter at flåtten er fjernet, hold området rent og observer det nøye for tegn på infeksjon eller sykdom. Dersom du opplever symptomer som feber, hodepine, muskelsmerter eller et utslett som gradvis utvider seg, bør du kontakte helsepersonell umiddelbart.

Langtidseffekter av flåttbitt hos mennesker

Selv om flertallet av flåttbitt ikke resulterer i langvarige helseproblemer, kan noen tilfeller føre til alvorligere sykdommer som Lyme sykdom. Det er derfor viktig å holde et øye med symptomer og søke medisinsk råd hvis man føler seg usikker.