Hopp til innholdet

Alt du trenger å vite om flåttbitt med ring rundt

  • av
Alt du trenger å vite om flåttbitt med ring rundt

Flåttbitt med ring rundt: Hva betyr det?

Flått er små, men de kan utgjøre store utfordringer for både mennesker og dyr. Når en flått har bitt seg fast på huden din, kan det i noen tilfeller danne seg en distinkt ring rundt bittstedet. Dette kan være et tegn på Lyme sykdom – en infeksjon forårsaket av Borrelia-bakterien som flåtten kan bære på.

Identifisering av flåttbitt med ring rundt

Et flåttbitt ser vanligvis ut som et lite rødt punkt på huden. Hvis det utvikler seg en rød ring rundt dette punktet, som ofte ligner en skyteskive, kalles dette for erytema migrans. Ringen kan dukke opp fra et par dager til flere uker etter bittet, og den kan vokse over tid. Det er viktig å merke seg at ikke alle som blir bitt av en flått utvikler denne ringen, selv om de er infisert.
Alt du trenger å vite om flåttbitt med ring rundt

Hva gjør jeg ved flåttbitt med ring rundt?

Først og fremst, ikke få panikk. Det er anbefalt å fjerne flåtten så raskt som mulig for å minimere risikoen for sykdom. Bruk en pinsett, og grip flåtten så nær huden som mulig, trekk den rett ut uten å vri eller klemme. Etter fjerning, rengjør bittstedet godt med såpe og vann eller antiseptisk middel.Hvis du observerer en ring rundt bittstedet eller opplever symptomer som feber, hodepine, trøtthet eller muskelsmerter, bør du kontakte lege. Behandling med antibiotika i de tidlige stadier av Lyme sykdom kan være svært effektivt.

Forebygging av flåttbitt

For å redusere risikoen for flåttbitt,- Bruk langarmede skjorter og lange bukser når du beveger deg i områder med høy vegetasjon.- Vurder bruk av insektsspray som inneholder DEET.- Etter en dag i naturen, gjør en grundig sjekk av kroppen for flått – ikke glem vanskelig tilgjengelige områder som bak ørene eller mellom tærne!

Langsiktig oppfølging etter et flåttbitt med ring rundt

Selv om du har blitt behandlet for Lyme sykdom, er det viktig å følge opp med din lege, spesielt hvis nye symptomer oppstår. Langvarig oppfølging kan hjelpe til med å oppdage og behandle eventuelle senere stadier av sykdommen som kan utvikle seg.Ta flått på alvor og handle raskt om du oppdager et bitt med en ring rundt. Din helse kan avhenge av det!