Hopp til innholdet

Alt du trenger å vite om kløende flåttbitt

  • av
Alt du trenger å vite om kløende flåttbitt

Hvordan identifisere et kløende flåttbitt

Kjenne igjen et flåttbitt kan være utfordrende, da de ofte kan se ut som vanlige insektbitt. Et typisk tegn på et flåttbitt er en liten rød flekk som kan klø eller bli smertefull. Noen ganger kan det også oppstå en hard klump under huden på bittstedet. Det viktigste kjennetegnet å se etter, er fremdeles en flått som er festet til huden.
Alt du trenger å vite om kløende flåttbitt

Vanlige symptomer på flåttbitt

Utover den irriterende kløen, kan symptomer på flåttbitt variere stort sett. Noen kan oppleve feber, hodepine, muskelsmerter eller et utslett som kjennetegner flåttbårne sykdommer som Lyme sykdom. Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det viktig å søke medisinsk hjelp umiddelbart.

Forebygging og behandling av kløende flåttbitt

Forebygging er nøkkelen når det gjelder flåttbitt. Bruk av riktig bekledning, som lange ermer og bukser, samt bruk av repellenter som inneholder DEET, kan redusere risikoen for å bli bitt. Det er også viktig å sjekke kroppen regelmessig for flått, spesielt etter turer i områder der flått er vanlig.

Førstehjelp for kløende flåttbitt

Hvis du finner en flått festet til huden, er det viktig å fjerne den så raskt som mulig. Bruk en pinsett, grip flåtten så nær huden som mulig, og trekk den rett ut med jevn og fast bevegelse. Etter å ha fjernet flåtten, rengjør bittområdet og hendene grundig med såpe og vann eller alkohol. For å behandle kløen, kan antihistaminer eller kløestillende kremer være til hjelp.

Når bør du oppsøke lege?

Oppsøk lege hvis du utvikler alvorlige symptomer etter et flåttbitt, som for eksempel utbredt rødhet rundt bittet, intense smerter, feber, eller tegn på nevrologiske problemer. Dette kan være indikasjoner på mer alvorlige tilstander som krever umiddelbar behandling.Ved å følge disse rådene kan du minimere ubehaget og risikoen forbundet med kløende flåttbitt. Husk, forebygging er det beste tiltaket!