Hopp til innholdet

Beskytt deg mot flått i fjellet: Din guide til en trygg tur

  • av
Beskytt deg mot flått i fjellet: Din guide til en trygg tur

Før du pakker ryggsekken – viktig info om flått i fjellet!

Flått i fjellet er ikke bare ubehagelig, men kan også være farlig. For mange naturelskere er en tur til fjellet en flott måte å nyte frisk luft og vakker natur. Men, visste du at flått, som ofte forbindes med varmere og mer buskete områder, også kan finnes i høyden? Ja, disse små skapningene gjemmer seg i graset og venter på å få seg et måltid blod fra intetanende vandrere.

Hvor finner man flått i fjellet?

Selv om flått generelt trives bedre i varmere klima, kan de overleve og til og med trives i kjøligere områder som fjellterrænget. Dette betyr at turister og vandrere må være ekstra årvåkne, spesielt i områder med høyere vegetasjon og fuktighet. Å forstå hvor flåtten trives, hjelper deg med å unngå dem og deres ubehagelige bitt.
Beskytt deg mot flått i fjellet: Din guide til en trygg tur

Forberedelser for å håndtere flått i fjellet

Velg riktig bekledning

For å beskytte deg mot flått, er det lurt å dekke til så mye hud som mulig. Langbukser, langarmede trøyer og til og med hatter kan være smart. Velg lyse klær så du enkelt kan spotte en flått som prøver å klatre på deg.

Bruk flåttmiddel

Selv i høyden er et godt flåttmiddel nødvendig. Påfør flåttmiddel som inneholder DEET eller picaridin på eksponert hud og klær. Dette vil ikke bare redusere sjansen for flåttbitt, men også bidra til å holde andre insekter unna.

Under turen – Vær oppmerksom på flått!

Sjekk regelmessig

Selv med forholdsregler, er det viktig å sjekke deg selv og dine turkamerater for flått. Gjennomfør en grundig sjekk hver gang du har hatt en pause eller har vandret gjennom tett vegetasjon.

Hvordan fjerne en flått?

Hvis du finner en flått på huden din, er det viktig å fjerne den raskt. Bruk en pinsett og grip flåtten så nær huden som mulig. Trekk den rett ut, forsiktig, for å forhindre at deler av flåtten blir igjen i huden. Etter fjerningen, rens området godt og holde øye med eventuelle symptomer som rødhet eller hevelse.

Etter turen – ta flåtten på alvor

Selv etter at du har kommet hjem, er det viktig å fortsette å være på vakt. Symptomer som feber, uforklarlige utslett eller ekstrem tretthet kan være tegn på borreliose eller andre flåttbårne sykdommer. Hvis du opplever noen av disse symptomene, kontakt lege umiddelbart.