Hopp til innholdet

Beskytt Deg og Dine Kjære mot Flått: Den Ultimate Guiden til Flåttbeskyttelse

  • av
Beskytt Deg og Dine Kjære mot Flått: Den Ultimate Guiden til Flåttbeskyttelse

Innledning til flåttbeskyttelse

Flåtter – små, men farlige skapninger som kan forårsake alt fra milde irritasjoner til alvorlige sykdommer som borreliose og TBE (tick-borne encephalitis). Beskyttelse mot disse parasittene er derfor essensielt, ikke bare i skog og mark, men også i våre egne hager. Denne artikkelen vil guide deg gjennom ulike metoder og produkter som kan brukes til effektiv flåttbeskyttelse.

Viktigheten av god flåttbeskyttelse

Det er velkjent at flåtten er mest aktiv i månedene fra vår til høst, men visste du at en varm vinter kan øke aktiviteten også i kaldere måneder? Dette gjør flåttbeskyttelse til en helårsoppgave for de fleste av oss, spesielt om vi bor nær naturen.

Ikke undervurder den lokale risikoen

Selv om det er noen geografiske områder som er mer utsatt enn andre, er det ingen norsk kommune som er helt fri for flått. Derfor er det viktig å holde beskyttelsestiltakene i hevd, uansett hvor man bor.

Hvordan beskytte seg mot flått effektivt?

Det finnes en rekke forskjellige metoder for flåttbeskyttelse. Her er noen av de mest effektive:

Velg riktig tøy og tilbehør

En enkel og effektiv foranstaltning er å bære langbukser, langarmede skjorter og lukkede sko når du ferdes i områder hvor flått er vanlig. Tøyet bør være i lyse farger for å gjøre det lettere å oppdage flått.

Bruk av flåttrepellenter

På markedet finnes det diverse flåttrepellenter som kan påføres direkte på huden eller klærne. Produkter som inneholder DEET eller picaridin er å anbefale. Det er viktig å bruke disse produktene i henhold til instruksjonene for å sikre både effektivitet og sikkerhet.

Regelmessig sjekk av kroppen

Etter en tur i naturen, er det viktig å grundig sjekke både seg selv og eventuelle kjæledyr for flått. Flåtter liker å gjemme seg på varme og fuktige steder som armhulene, knehasene og rundt hårkanten, så vær grundig i søket.

Langsiktige tiltak for flåttbeskyttelse

Skap et flåttsikkert landskap

Holder du hagen ryddig og fri for høyt gress og løv, reduseres sjansen for flått betraktelig. Å bruke flis eller bark rundt sittegrupper og lekeområder kan også bidra til å holde flått unna.

Vurder en flåttvaksine

For de som bor i eller ofte besøker områder med høy risiko for TBE, kan det være aktuelt med en vaksine. Dette kan diskuteres med din lege, som vil gi råd basert på din personlige risikoprofil.
Beskytt Deg og Dine Kjære mot Flått: Den Ultimate Guiden til Flåttbeskyttelse

Å redusere forurensninger

Når vi unngår å overdosere insektsrepellenter og bruker dem forsvarlig, bidrar vi til beskyttelse av både vår helse og miljøet. Det er viktig å vurdere naturlige alternativer der det er mulig.