Hopp til innholdet

Bitt av flått – Hva gjør jeg for å behandle og forebygge?

  • av
Bitt av flått – Hva gjør jeg for å behandle og forebygge?

Innledning: Når flåtten har bitt, hva er neste steg?

Flåtten – et lite, men betydningsfullt kryp i norsk natur – er ofte forbundet med overføring av sykdommer som Lyme sykdom (borreliose) og TBE (tick-borne encephalitis eller skogflåttencefalitt). Hvis du oppdager at du er bitt av en flått, kan det skape bekymring og usikkerhet. I denne artikkelen vil vi gå gjennom nødvendige skritt så du vet nøyaktig hva du skal gjøre og hvordan du kan minimere risikoen for komplikasjoner.

Steg for steg: Hva skal jeg gjøre når jeg er bitt av flått?

Finn og fjern flåtten raskt

Det første og viktigste steget etter å ha blitt bitt av flått, er å fjerne flåtten så raskt som mulig. Bruk en flåttfjerner eller pinsett, og grip flåtten så nær huden som mulig. Dra forsiktig men bestemt rett ut, uten å vri eller klemme flåtten, da dette kan føre til at bakterier og virus overføres raskere.

Rens bittstedet

Etter at flåtten er fjernet, er det viktig å rense bittstedet godt med antiseptisk løsning eller såpe og vann. Dette minimerer risikoen for infeksjon. Hold også et øye med bittstedet de neste ukene for tegn på infeksjon eller utslett.

Overvåk symptomer

Hvis du opplever symptomer som feber, hodepine, muskelsmerter, eller et rundt, rødt utslett som gradvis utvider seg fra bittstedet, bør du kontakte lege umiddelbart. Disse kan være tegn på Lyme sykdom eller andre flåttbårne infeksjoner.

Ta vare på flåtten

Om mulig, oppbevar den fjernede flåtten i en liten beholder. Dette kan være nyttig for medisinsk personell å identifisere typen flått og risikoen for bestemte sykdommer.
Bitt av flått – Hva gjør jeg for å behandle og forebygge?

Forebygging er nøkkelen: Hvordan unngå flåttbitt

Velg riktig bekledning

Når du ferdes i områder hvor flått er vanlig, bruk langbukser, langarmede skjorter, og lukkede sko. Lyse klær gjør det enklere å oppdage flåtten før den fester seg.

Bruk flåttmidler

Påfør insektmiddel som inneholder DEET på huden eller klærne for ekstra beskyttelse mot flått. Det finnes også spesielle flåttmidler som kan behandle klær, som Permetrin.

Etter sjekk er essensielt

Etter å være utendørs i flåttrike områder, gjennomfør en grundig sjekk av både kropp og klær. Dusj gjerne så snart som mulig for å vaske bort flåtter som ikke har festet seg ennå.

Konklusjon

Å være proaktiv og informert er avgjørende når det kommer til flått og flåttbitt. Ved å følge disse rådene kan du redusere risikoen for alvorlige helseproblemer og handle raskt og effektivt hvis du blir bitt.