Hopp til innholdet

Derfor er effektiv logistikk ekstra viktig i et land som Norge

  • av

Norge er et land med mange annerledes særtrekk, ikke minst som følge av at relativt få innbyggere er spredt over et langt land. Disse rammebetingelsene kan gjøre det ekstra viktig med effektiv logistikk, fordi selv begrensende plassbesparende tiltak kan ha stor betydning. Non enkle plastkasser kan være forskjellen mellom en strømlinjeformet rute og unødvendig ekstrakjøring.

Standarder er alltid et godt utgangspunkt

I noen tilfeller kan det selvfølgelig være optimalt med skreddersydde logistikkløsninger, men bruk av standarder gir ofte mer fleksibilitet og frihet. For eksempel kan plastkasser tilpasset størrelsen til en europall være et smart valg. Slike kasser lar deg pakke enkeltting på en effektiv måte, men samtidig også dra nytte av fordelene med europall-standarden.

Bruk av en slik tilnærming kan for eksempel være fornuftig ved forsendelse av større mengder varer fordelt via ulike distributører. Da kan den første etappen skje i palleformat, med kasser stablet optimalt på europall, før transporten helt til kunde kan skje med en mindre bil og enkeltkasser. Systemet må selvfølgelig tilpasses akkurat den bransjen og produktkategorien det gjelder, men i stort vil det nesten alltid være en fordel å benytte et system som gir mye fleksibilitet.

Kjøretiden utgjør en betydelig del av kostnaden

I et land som Norge er selve kjøretiden, med tilhørende lønnskostnader og slitasje på kjøretøy, den dominerende faktoren i forbindelse med mange fraktoppdrag. I en storby i USA kan programvare optimalisere en kjørerute basert på for eksempel bare høyresvinger (for å unngå røde trafikklys), men i Norge er det ofte nødvendig med manuell planlegging.

De svært lange avstandene gjør det også mer aktuelt med kombinasjoner av for eksempel tog, lastebil og mindre budbiler. Selv om naturfenomener, som den store flommen som rammet deler av Norge i 2023, kan påvirke både tog- og veitrafikk, er det nødvendig å bruke flere ulike transportformer for å legge til rette for kostnadseffektive, raske og klimavennlige leveringer.