Hopp til innholdet

Flått på vinteren: Overraskende fakta og forebyggende tiltak

  • av
Flått på vinteren: Overraskende fakta og forebyggende tiltak

Flått på vinteren: Kan de overleve kulden?

Flåtter, de små blodsugende parasittene som ofte forbindes med varme sommermåneder, kan faktisk også være aktive om vinteren. Selv om det er vanlig å tenke at flåtter går i dvale når snøen faller, kan virkeligheten være litt annerledes.

Hvordan flåtter tilpasser seg vinteren

Flåtter, spesielt arten Ixodes scapularis, er kjent for sin evne til å overleve i ulike miljøer. Når temperaturen synker, søker de ofte tilflukt i løvverk og under snøen hvor de kan fortsette å være beskyttet mot ekstreme temperaturer. Dette lille mikroklimaet under snødekket kan faktisk holde seg betydelig varmere enn luften ovenfor, og gir flåttene et ideelt overvintringssted.
Flått på vinteren: Overraskende fakta og forebyggende tiltak

Mytene om flåttaktivitet på vinteren

Mange antar at flåttaktivitet stopper helt når kalenderen viser desember til februar. Dette er imidlertid en misforståelse. Så lenge temperaturen er over frysepunktet og det er fuktig, kan flåtter være aktive, forklarer eksperter. Vær derfor like påpasselig på milde vinterdager som på sommerdage når du ferdes i naturen.

Forebygging av flåttbitt om vinteren

Selv i kjøligere måneder, er det kritisk å ta forholdsregler mot flåttbitt.

Velg riktig bekledning

Å bære riktig type bekledning er en effektiv måte å beskytte seg mot flått. Langbukser, høye støvler, og kanskje viktigst, klær behandlet med flåttavvisende midler kan redusere risikoen for å bli bitt.

Hold stier og omgivelser i sjakk

Det er også viktig å vedlikeholde hagen og de omkringliggende områdene. Rensing av løvfall og vedlikehold av klippet gress kan hindre flåtter i å etablere seg nær boliger. Dette bidrar til å redusere direkte kontakt med disse parasittene.Flått er mer enn bare en sommerbekymring. Med riktig kunnskap og forebyggende tiltak kan du beskytte deg selv og dine kjære mot flått, selv under den kaldeste årstiden.