Hopp til innholdet

Flåttbitt: Hva gjør jeg nå?

  • av
Flåttbitt: Hva gjør jeg nå?

Flåttbitt – En introduksjon til risiko og forebygging

Flåtten, en liten men betydningsfull skapning i norsk natur, kan potensielt overføre sykdommer som Lyme borreliose (borreliose) og TBE (tick-borne encephalitis eller skogflåttencefalitt). Dermed er det viktig å vite hva man skal gjøre hvis man blir bitt.

Forståelsen av flåtten og dens habitat

Flåtten trives i fuktige, skyggefulle områder og kan oftest finnes i skog, høyt gress, og undervegetasjon. Kontakten mellom mennesker og flått er derfor ikke uvanlig, spesielt i lune sommermåneder.
Flåttbitt: Hva gjør jeg nå?

Hva gjør jeg ved flåttbitt?

Når du oppdager et flåttbitt, er det viktig å handle raskt og effektivt for å minimere risikoen for overføring av sykdommer.

Førstehjelp ved flåttbitt

1. Fjern flåtten: Bruk en pinsett eller flåttfjerner for å gripe flåtten så nær huden som mulig. Trekk den forsiktig ut med en jevn bevegelse. Unngå å vri eller klemme flåtten, da dette kan øke risikoen for at bakterier og virus overføres.2. Desinfiser bittområdet: Rens bittstedet godt med antiseptisk middel eller såpe og vann.3. Merke og følg opp: Noter datoen for flåttbittet og overvåk bittstedet for eventuelle symptomer som rød ring rundt bittstedet, tretthet, feber, eller muskelsmerter. Kontakt lege hvis symptomer utvikler seg.

Når skal du søke medisinsk hjelp?

Søk medisinsk oppmerksomhet hvis du opplever symptomer på Lyme sykdom eller andre flåttbårne sykdommer. Det kan være nødvendig med antibiotikabehandling for å forhindre alvorlige helseproblemer.

Forebygging av flåttbitt: En aktiv tilnærming

Forebygging er nøkkelen til å unngå flåttbitt og tilhørende helseproblemer.

Råd for å unngå flått

– Bruk av repellent: Påfør mygg- og flåttmiddel på hud og klær før du går ut i naturen.- Riktig påkledning: Ha på lange bukser, langarmede skjorter og sokker som dekker anklene når du beveger deg i flåttområder.- Hold deg til stier: Hold deg midt på stier og unngå å gå gjennom lav vegetasjon der flåtten kan holde til.Ved å ta disse forholdsreglene, kan du nyte naturen med mindre bekymring for de små, men betydningsfulle flåttene.