Hopp til innholdet

Guide for å unngå flåttbitt og beskytte seg mot disse små parasittene

  • av
Guide for å unngå flåttbitt og beskytte seg mot disse små parasittene

Hva er flått og hvorfor bør du unngå bitt?

Flåtten, en liten blodsugende parasitt, kan være bærer av flere sykdommer, inkludert Lyme borreliose og skogflåttencefalitt. Den trives i fuktige miljøer med høy vegetasjon og er spesielt aktiv fra vår til høst. Å unngå flåttbitt er derfor ikke bare et spørsmål om komfort, men om helse.

Forstå risikoområdene

Flått er mest aktive i skogkledde og områder med høyt gress eller busker. Disse områdene gir skjul og fuktighet som flåtten trenger for å overleve. Ved å kjenne til og unngå disse risikoområdene, eller i det minste ta forholdsregler, kan du redusere sjansen for å bli bitt betraktelig.

Effektive tips for å unngå flåttbitt

Selv om det er umulig å eliminere risikoen for flåttbitt helt, finnes det flere effektive metoder for å minimere den.

Klær som beskyttelse

Når du beveger deg i flåttutsatte områder, bruk lange bukser, langermede skjorter, og ha buksebeina ned i sokkene. Lys farget klær gjør det lettere å oppdage flått på kroppen.

Bruk av repellenter

Repellenter som inneholder DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide), picaridin eller IR3535, kan være effektive mot flått. Sørg for å følge bruksanvisningen på produktet for best mulig beskyttelse.

Etter turen: Sjekk for flått

Etter at du har vært i et område med mulig flåtteksponering, er det viktig å sjekke hele kroppen for flått. Ser nøye etter på steder som hår, armhuler, og andre skjulte områder. En rask dusj kan også hjelpe å vaske bort flått som ikke har festet seg ennå.

Vær oppmerksom på kjæledyret ditt

Kjæledyr kan også bringe flått inn i hjemmet. Bruk forebyggende flåttbehandling og sjekk dem regelmessig hvis de har vært ute i naturen.
Guide for å unngå flåttbitt og beskytte seg mot disse små parasittene

Hvordan fjerne en flått?

Skulle du finne en flått festet til huden, er det viktig å fjerne den så raskt som mulig. Bruk en fin-tippet pinsett, grip flåtten så nær huden som mulig og trekk den rett ut, uten å vri eller klemme. Etter å ha fjernet flåtten, rengjør bittstedet og hendene dine grundig.Flåttsesongen behøver ikke å være en tid for bekymring. Med riktig kunnskap og forberedelser, kan du nyte utendørs aktiviteter uten frykt. Ta vare på deg selv og din familie ved å være proaktiv mot flått og deres bitt.