Hopp til innholdet

Tilnærming til Den Medisinske Verden: Hva er MR?

  • av
Tilnærming til Den Medisinske Verden: Hva er MR?

Hva er MR og Hva Brukes det Til?

MR, eller magnetisk resonanstomografi, er en type medisinsk avbildningsteknikk som bruker sterke magnetiske felter og radiobølger for å generere bilder av kroppens indre strukturer. Disse bildene kan være svært nyttige for å diagnostisere en rekke helseproblemer, inkludert:- Svulster og kreft- Skader på hjernen og ryggmargen- Hjerteproblemer- Sykdommer i lever og galleblære- Karsykdommer
Tilnærming til Den Medisinske Verden: Hva er MR?
I motsetning til røntgen- og CT-skanninger, bruker MR ikke ioniserende stråling, noe som gjør det til et trygt verktøy for bildediagnostikk, selv under graviditet. MR er også i stand til å skape bilder fra mange forskjellige vinkler, noe som gir leger en mer dyptgående titt på kroppens indre strukturer.

Hvordan fungerer MR?

MR fungerer ved å plassere kroppen i et sterkt magnetfelt. Dette magnetfeltet påvirker hydrogenatomene i kroppens vev, og får dem til å resonere – derav navnet ‘magnetisk resonans’. Disse resonansene fanges opp av en antenne og behandles av en datamaskin for å generere et bilde.Under en MR-skanning vil pasienten bli bedt om å ligge stil inne i MR-maskinen. Skanningen kan ta alt fra 15 minutter til over en time, avhengig av hvilket område av kroppen som blir skannet og hvilken type informasjon legen er ute etter.

Er MR Farlig?

MR anses generelt som trygt og ikke-invasivt, men det er noen forholdsregler å ta. For eksempel, på grunn av det sterke magnetfeltet, må pasientene fjerne alle metallobjekter før skanning. I tillegg kan noen personer føle seg klaustrofobiske inne i MR-maskinen.Som med enhver medisinsk prosedyre, er det viktig å diskutere eventuelle bekymringer med legen din før du gjennomgår en MR-skanning.Nå som du vet mer om hva MR er og hvordan det fungerer, kan du føle deg tryggere og mer informert neste gang du eller en kjær er foreslått denne type bildediagnostikk.